D A R K   -   S K Y   C R O A T I A   - - -   C I E L O   B U I O   -   C R O A Z I A   - - -   T A M N O   N E B O   -   H O R V A Š K A

Novosti

POZIV MEĐUNARODNE ASTRONOMSKE UNIJE: PRVA E-IZLOŽBA O SVJETLOSNOM ONEČIŠĆENJU


Međunarodna astronomska unija (IAU) poziva sve zainteresirane da pošalju svoje fotografije za prvu e-izložbu fotografija na temu svjetlosnog onečišćenja koja će se održati u vrijeme 30. generalne skupštine Međunarodne astronomske unije kako bi se pokazao utjecaj svjetlosnog onečišćenja na mjestima važnim za astronomiju. 30. generalna skupština će se održati u Beču od od 20. do 31. kolovoza 2018. godine.
U pozivu stoji: "Pozivamo sve zemlje i astronome da pridonesu podizanju svijesti o vrlo ozbiljnom problemu za okoliš koji nastaje radi svjetlosnog onečišćenja stvarajući i prikazujući kolekciju fotografija noćnih prizora oko zvjezdarnica, koje prikazuju (1) ljepotu noćnog neba bez svjetlosnog onečišćenja ili (2) kako svjetlosno onečišćenje utječe na taj prostor za 1. e-LP izložbu." Poziv za dostavu fotografija je otvoren do 31. srpnja 2018. godine, a fotografije možete poslati putem sljedeće poveznice http://bit.do/lp-exhibit. Tekst poziva sa uputama možete preuzeti klikom ovdje.
MINIMALNI UVJETI ZA JAVNU NABAVU EKOLOŠKE JAVNE RASVJETE I PROMETNE SIGNALIZACIJE U EU


Skupina eksperata za svjetlosno onečišćenje iz Njemačkog udruženja Licht und Natur e.V., Talijanskog udruženja CieloBuio i Slovenskog udruženja Dark-Sky Slovenia donijela je dokument pod nazivom Minimalni uvjeti za javnu nabavu ekološke javne rasvjete i prometne signalizacije u EU. Dokument je preveden na hrvatski jezik i možete ga preuzeti klikom ovdje.
KREĆE IZRADA NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI OD SVJETLOSNOG ONEČIŠĆENJA


Nakon poziva za imenovanje članova u radnu skupinu za izradu novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja u prosincu 2017. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sazvalo je prvi sastanak radne skupine koji će se održati 01. veljače 2018. u prostorima Ministarstva. Hrvatski astronomski savez i Udruga za zaštitu noćnog neba - Naše nebo imenovali su svoje članove u radnu skupinu, a imenovanja su prihvaćena pa se nadamo da ćemo na ovaj način i direktnim sudjelovanjem u radnoj skupni moći pomoći kako bi se izradilo što bolje novo zakonsko rješenje.

Slijedeća stranica | Sve vijesti